Uutiset & Blogi

Toimivat laitteet, sujuva laitehallinta

Päätelaitteet irti sisäverkon kahleista

perjantai 29. marraskuuta 2024

Pilvisiirtymä on edelleen keskeinen osa yritysten IT-strategiaa. En henkilökohtaisesti suosi pilvisiirtymää pilvisiirtymän vuoksi, vaan sen takana täytyy olla hyötyjä ja painavat syyt.

Yksi merkittävä askel tässä prosessissa on irrottaa laitteet täysin perinteisestä Active Directorysta tai Hybrid-mallista ja siirtää ne täysin pilvipohjaiseen Entra ID:hen sekä hallita niitä kokonaisuudessaan Microsoftin laitehallintatyökalun Intunen avulla, jättäen klassiset Group Policyt historian kirjoihin.

Siirtyminen tuo mukanaan merkittäviä hyötyjä, kuten kiristetyn tietoturvan, paremman laitteen käyttöönoton ja käyttökokemuksen, joustavamman työnteon ja tehokkaamman laitehallinnan. Vaikka Active Directory säilyisikin taustalla esimerkiksi käyttäjä- ja palvelinhallinnan tarpeisiin, päätelaitteiden irrottaminen sisäverkosta tarjoaa huomattavia etuja, joita ei kannata jättää hyödyntämättä.

Mutta mitä tämä muutos käytännössä tarkoittaa ja mitä on otettava huomioon? Sukelletaanpa aiheeseen tarkemmin.

Miksi siirtyä pilveen?

Active Directory (AD) on palvellut yrityksiä pitkään, mutta sen rajoitukset etenkin päätelaitepuolella korostuvat yhä enemmän nykyisessä hybridityön maailmassa. Perinteinen AD perustuu vahvasti sisäverkkoon ja paikalliseen hallintaan, mikä tuo haasteita erityisesti hajautetulle ja liikkuvalle työvoimalle. Siirtyminen Entra ID:hen ja Intuneen tarjoaa huomattavia etuja sekä käyttäjälle että organisaatiolle.

Kotitoimitukset ja nopea käyttöönotto

Laitteet voidaan esivalmistella Intunen Autopilotilla etukäteen  IT-tukkurilla tai laitteen valmistajalla. Esivalmistelun jälkeen laitteet voidaan toimittaa suoraan käyttäjille, kun niitä ei tarvitse käyttää sisäverkossa ensimmäisen kirjautumisen suorittamiseksi, toisin kuin perinteisessä AD:ssa. Tämä säästää aikaa ja resursseja, puhumattakaan logistiikka- ja matkakustannuksista.

Lue lisää aiheesta blogissamme: Yrityslaitteen tilaaminen kuluttajamaisen helposti

Parannettu tietoturva

Sovellusten ja käyttöjärjestelmäpäivitysten suorittaminen onnistuu kätevästi ilman sisäverkon yhteyttä, mikä tuo merkittävää joustavuutta moderniin IT-ympäristöön. Konfiguraatiomuutokset voidaan toteuttaa huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin, kunhan laite vain on yhteydessä internetiin. Tämä on merkittävä parannus perinteisiin Group Policy -käytäntöihin verrattuna, jotka edellyttävät yrityksen sisäverkon yhteyttä muutosten läpiviemiseksi.

Parempi käyttäjäkokemus

Käyttäjät voivat vaihtaa salasanansa ja suorittaa muita hallintatoimia mistä tahansa ilman VPN-yhteyttä yrityksen sisäverkkoon. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta ja vähentää IT-tuen kuormitusta.

Helppo uudelleenasennus

Intune mahdollistaa laitteiden uudelleenasennuksen ja käyttöönoton ilman tarvetta fyysiselle IT-tuelle tai yrityksen sisäverkolle. Laitteen tyhjennys voidaan tehdän nappia painamalla ja käyttäjä voi itse suorittaa käyttöönoton ohjeistuksen avustuksella.

Vähemmän ylläpitotaakkaa IT-osastolle

Perinteinen AD:n hallinta vaatii jatkuvaa päivitysten, varmenteiden ja ryhmäkäytäntöjen ylläpitoa. Pilvipohjaisessa ympäristössä osa näistä tehtävistä siirtyy automaattisten prosessien tai Microsoftin hallinnoimien palvelujen vastuulle, mikä vapauttaa IT-osaston resursseja strategisempiin tehtäviin.

Skaalautuvuus

Pilvipohjainen laitehallinta skaalautuu helposti yrityksen kasvun mukana. Uusien toimipisteiden tai työntekijöiden lisääminen ei edellytä paikallista infrastruktuuria, kuten uusia palvelimia tai VPN-ratkaisuja. Tämä tekee laitehallinnasta sujuvaa myös kansainvälisissä yrityksissä.

Bonus: Historian painolastin keventäminen

Siirtyminen pilveen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden keventää vuosien varrella kertyneen historian painolastin taakkaa. Perinteisessä AD-ympäristössä Group Policyihin kertyy usein suuri määrä asetuksia, joista monet ovat vanhentuneita, tarpeettomia tai jopa ristiriitaisia. Tämä voi aiheuttaa hitautta ja vaikeuttaa ympäristön hallintaa.

Pilvisiirtymä antaa tilaisuuden käydä nämä asetukset läpi, puhdistaa ylimääräiset määritykset ja siirtyä moderniin hallintamalliin. Intunen konfiguraatioprofiilit tarjoavat selkeän ja tehokkaan tavan hallita päätelaitteiden asetuksia ilman perinteisen AD:n riippuvuuksia. Samalla ympäristöstä tulee yksinkertaisempi, läpinäkyvämpi ja paremmin optimoitu nykyaikaisen työskentelyn tarpeisiin. Tämä prosessi paitsi selkeyttää IT-infrastruktuuria myös vähentää tulevaisuuden ylläpitotyön määrää.

Haasteet ja miten ne ratkaistaan

Päätelaitteiden siirtäminen pilveen tuo mukanaan huomattavia etuja, mutta samalla se asettaa tiettyjä haasteita, jotka on tärkeää huomioida jo suunnitteluvaiheessa, jotta siirtymä sujuisi mahdollisimman saumattomasti. Haasteet vaihtelevat tietenkin ympäristökohtaisesti, mutta yleisimmiksi ovat muodostuneet varmenteet ja tulostus.

Varmenteet

Yksi yleisimmistä haasteista liittyy varmenteiden hallintaan, joita käytetään esimerkiksi verkkoyhteyksien ja sovellusten turvaamiseen. Perinteisesti nämä on jaettu paikallisen infrastruktuurin kautta, mutta pilvisiirtymän yhteydessä tämä riippuvuus voi aiheuttaa ongelmia. Intunen kanssa toimiva Network Device Enrollment Service (NDES) tarjoaa ratkaisun tähän jakamalla varmenteet suoraan internetin kautta ilman sisäverkon tarvetta. Tämä tekee prosessista huomattavasti joustavamman ja vähentää riippuvuutta paikallisiin PKI-ratkaisuihin.

Tulostus

Tulostusympäristön hallinta on toinen yleinen ongelmakohta. Vaikka muistan lukeneeni vuonna 2010, että paperiton aikakausi on tullut, ovat tulostimet edelleen kriittinen mutta usein aliarvioitu osa IT-infrastruktuuria, ja niiden toiminta voi hankaloitua, jos niitä ei ole suunniteltu pilvipohjaiseen ympäristöön.

Erinäiset pilvipohjaiset turvatulostusratkaisut sekä Microsoftin oma Universal Print helpottavat tätä siirtymää ja mahdollistavat tulostuksen ilman perinteisen AD:n riippuvuutta. Pahimmassa tapauksessa myös yksittäisten tulostimien asennus saadaan suoritettua Intunen välityksellä, mutta se ei ole kuitenkaan suositeltavaa.

Summa summarum

Päätelaitteiden irrottaminen sisäverkon kahleista on merkittävä askel kohti modernimpaa, joustavampaa ja turvallisempaa IT-ympäristöä. Pilvipohjaiset ratkaisut eivät pelkästään yksinkertaista hallintaa, vaan ne tarjoavat myös yrityksille mahdollisuuden mukautua nopeasti muuttuvan työelämän tarpeisiin.

Vaikka siirtymään liittyy haasteita, joita hieman käsittelimmekin tässä kirjoituksessa, ne ovat täysin ratkaistavissa huolellisella suunnittelulla ja moderneilla työkaluilla. Hyödyt, kuten tietoturvan vahvistuminen, käyttäjäkokemuksen parantuminen ja IT-organisaation työkuorman keventyminen, tekevät siirtymästä erittäin perustellun ja arvokkaan kehitysaskeleen.

Nyt on oikea aika tarkastella organisaation IT-ympäristöä ja pohtia, kuinka päätelaitteiden hallintaa voidaan kehittää tulevaisuuden tarpeita varten. Pilviratkaisujen avulla yrityksesi ei pelkästään pysy ajan tasalla, vaan se asettaa myös vankan pohjan pitkän aikavälin kasvulle ja kilpailukyvylle.

 

 

Peter Caselius, CTO,  Apila Manage Oy
Luon tulevaisuuden digitaalista työympäristöä auttamalla yrityksiä ja organisaatioita keskitetyn laitehallinnan, pääsynhallinnan ja tietoturvan kehittämisessä.

peter.caselius@apilamanage.fi

Puh 045 112 5227